Карпати vs Шахтар. Протистояння найбільш видовищних команд України

У Львів приїжджає донецький Шахтар, чемпіон України та новоспечений чвертьфіналіст Ліги Чемпіонів.
Львів очікую приїзду гостей з Донецька
ФК Карпаты Львов

Такий матч не може залишити вболівальників байдужими, хоча особливого ажіотажу за квитками на відміну від попередніх матчів не спостерігалось, та все ж не має сумніву, що в неділю трибуни стадіону Україна будуть вщерть заповнені.

Шахтар єдиний клуб з топ четвірки української прем’єр ліги, який зміг перемогти Карпати у Львові в минулому сезоні; Металіст, Дніпро та Динамо вертались додому з нулем у графі зароблені очки. Той матч був насичений безкомпромісною боротьбою, яка не завжди була в рамках правил, що врешті призвело до обопільного вилучення гравців, після чого гірняки зуміли дотиснути зелених левів.

У новому сезоні вже був матч у Донецьку, де Карпати грали в інтенсивний футбол першим номером й намагались перемогти Шахтар їхнім же ш методом, та не витримали темпу і знову поступились.

Але найбільше в пам’яті зараз фінал товариського турніру Copa del Sol, в якому Карпати обіграли Шахтар і завоювали хоч і не офіційний, та все ж трофей. Гравці Шахтаря не приховують, що бажають реваншуватись за ту поразку.

Можемо сказати, що сьогодні зустрічаються мабуть дві найбільш видовищні команди України, які сповідують атакуючий і технічний футбол, тому їхні ігри завжди цікаві та привертають увагу багатьох вболівальників та футбольних експертів.

Шахтар випереджає на 12 очок Динамо, яке йде на другомі місці у чемпіонат України. Але це ажніяк не розслабляє гірників, які прагнуть достроково завоювати чемпіонство, щоб мати більше часу зосередитись на іграх у Лізі Чемпіонів. Карпати ж достатньо впевнено йдуть на 5 місці з відривом у 4 очки від найближчого переслідувача і мають на меті знову попасти в Лігу Європи. Отже усім потрібні очки, а це значить, що нас очікує запекла боротьба та футбольному полі.

Шахтар знову поринув у графік ігри кожні три дні, у вівторок перемігши Рому на Донбас арені. Матч за вихід у чвертьфінал Ліги Чемпіонів забрав у гірників чимало сил як фізичних, так й емоційних. Від того як зможуть донеччани повернутись з єврокубкових баталій до ігор національної першості залежить результат поєдинку. Можливі деякі зміни у стартовому складі Шахтаря порівняно з попередньою грою, лава запасних з легкістю дозволяє Мірчі Луческу їх робити.

Карпати мали цілий тиждень на цілеспрямовану підготовку до матчу з чемпіонами України та на аналіз помилок, які вони допустили у грі з київським Арсеналом. Львів’яни вже кілька днів тренуються безпосередньо на полі стадіону Україна, це ще один фактор, що свідчить про серйозність підготовки до матчу.

Проведемо цікаву паралель між Карпатами, Дніпром та Металістом – ці три команди були основними творцями трансферних новин у зимове міжсезоння, купивши багатьох хороших гравців. Та в першому весняному турі ні одна з цих трьох команд не змогла перемогти, тим самим показавши, що новим футболістам потрібен час на адаптацію в нових клубах. Думаю в порівнянні з матчем проти Арсеналу, дехто з новачків Карпат залишиться на лаві запасних, адже тільки після замін Карпати змогли показати свій футбол та відіграти два м’ячі.

Основні протистояння

Ощіпко - Срна

За протистоянням флангових захисників двох команд буде цікаво спостерігати. У попередньому матчі гравці Роми могли зупиняти Даріо хібащо грубими фолами; капітан Шахтаря був своєрідним мотором та морально надихав свою команду. Ощіпко після травми тільки повертається у великий футбол, будемо надіятись що покаже такий же рівень гри як у минулому сезоні.

Середня лінія Карпат - Середня лінія Шахтаря

Півзахист обох команд є найсильнішою ланкою, особливо це стосується Шахтаря. Якщо Карпати не зможуть перегравати або хоча б стримувати в центрі поля бразильських чарівників мяча, то львівянам пийдеться дуже важко. Адже не можливо провести весь матч захищаючи власні ворота, та й не стиль це Карпат.

Напад Карпат - Чигринський, Ракицький

Хто б не вийшов у нападі Карпат, але вони мають використовувати деякі недоліки у грі захисників донеччан. Ракицький та Чигринський зовсім неідеально зіграли у матчі з Ромою, неодноразово дозволячи римським вовкам пробивати по воротах Пятова, інша справа, що римляни цими огріхами не скористались. Карпати мають скористатись позиційними помилками беків Шахтаря, а також по максимуму використовувати стандартні положення.

Федецький - Віліан

На плечі Федького, який повертається на поле після дискваліфікації, лягає важкий тягар — протистояти найкращому гравці Шахтаря проти Роми. Віліан може сам забити гол, віддати гольову передачу, обіграти кількох гравців. Якщо один з кращих гравців Карпат зможе протистояти йому на рівних, то й Карпати вцілому матимуть шанс на позитивний результат.

Працівники стадіону ретельно доглядають за газоном., вдень даючи йому дихати, а на вечір накривають захисною плівкою. Тому команди матимуть змогу показати комбінаційну й технічну гру, що дуже важливо для донецьких бразильців та атакуючих гравців Карпат. Погода у Львові з кожним днем стає все краща, весна на повні груди дихнула теплом, тому футболістам має бути приємно грати, а глядачам комфортно переглядати матч на трибунах. Всім бажаю хорошого футбольного перегляду.   

Андрій Яворський спеціально для СПОРТ bigmir)net зі Львова.